İşletim sistemleri en genel şekilde işlemciler ile kullanıcı arayüzleri arasındaki haberleşmeyi sağlayan sistemlerdir. İşlemci bulunduran her elektronik cihazda bir işletim sistemi vardır. Akıllı telefonlarda şimdiye kadar gördüğümüz iOS ve Android işletim sistemlerinin yanında artık Harmony OS da yerini aldı.
Huawei’nin yıllardır üzerinde çalıştığı ve Amerika ambargosundan sonra hız kazandırdığı işletim sistemi çalışması geçtiğimiz günlerde kullanıcıların beğenisine sunuldu. Genel tasarımı olarak Android’ten çok farklı olan Harmony OS’un kullandığı mikro çekirdek yapısı sayesinde ölçeklenebilir olması en büyük avantajlarından sadece bir tanesi.
Mikro çekirdek yapısının detayları hakkındaki makalemize buradan ulaşabilirsiniz.
Ölçeklenebilirlik
Birden fazla alandaki cihazlarda kullanıma uygun şekilde ayarlanabilir işletim sistemi ölçeklenebilir işletim sistemidir. iOS, iPadOS, WatchOS, tvOS gibi Apple ekosistemindeki işletim sistemleri birbirlerinin farklı ölçeklenmesi sonucu oluşmuş, farklı ihtiyaçlara göre ölçeklenmiş ve farklı cihazlarda kullanılmak üzere optimize edilmiştir. Buna benzer bir mantıkla Huawei de Harmony OS ile aynı amaçları hedeflemekte. Ölçeklenebilmesi sayesinde optimizasyon ve uyumluluk sıkıntısı olmadan cihazlar birbirleriyle haberleşebilecek.
Dağıtık Bağlantı Teknolojisi
RAM ve işlem kapasitesi değişkenlik gösteren cihazlar arasında yani arabadan mutfaktaki miksere, cep telefonundan akıllı saate, televizyondan tablete kadar farklı alandaki farklı cihazların birbiriyle haberleşmesini sağlayabilecek yeni bir mimari kullanıyor. Bu sayede bambaşka cihazlar birbirleriyle konuşuyor, iş birliği yapabiliyor. Hatta uygulamaları farklı cihazlarda, her birine ayrı ayrı kurmadan kullanabiliyor. Mesela telefona indirdiğimiz bir oyunu yeniden indirmeye gerek kalmadan tablete taşımam mümkün.
Harmony OS
Huawei’nin resmi açıklamasına göre Harmony OS’un 3 farklı misyonu var.
1- Büyük veya küçük cihaz fark etmeksizin yekpare bir işletim sistemi sunmak.
2- Harmony OS kullanan cihazlar arasında sorunsuz bir bağlantı sağlamak.
3- Geliştiricilerin tek seferde farklı cihazlar için uygulama geliştirmesine olanak sağlamak.
Android’in yüzlerce kod satırıyla gerçekleştirdiği görev veya servisi tek bir kod satırıyla hayata hayata geçirmeyi vaat eden Harmony OS ile birlikte akıllı dünya devriminin bir sonraki aşamaya taşınması hedefleniyor. Bir sonraki aşama 1’den hatta 2 veya 3’ten fazla cihazın bir arada senkron şekilde çalışması. Kolay gibi görünen ama muazzam bir entegrasyon isteyen heyecan verici bir özellik.
Harmony OS’un yeni nesil kontrol paneli tüm cihazların tek ekrandan yönetilmesini, farklı cihazların birbirleriyle bağlantı kurarak süper cihaz oluşturmasını sağlıyor. Sadece bir widget ile Spotify üzerinden dinlediğiniz bir müziği Deezer’da açabilirsiniz. Aynı şekilde kulaklıktan dinlediğiniz bir müziği telefon hoparlöründen de dinlemeye devam etmek için bu widget kullanılıyor.
Süper Cihaz
Süper cihaz kontrol panelinde ortada telefon ikonu bulunan bir arayüz üzerinde çevresinde bağlantı kurulabilecek cihazlar listeleniyor. Bağlantıyı kurmak için yapmanız gereken tek şey kullanmak istediğiniz cihazın ikonunu sürükleyerek telefon ikonuyla birleştirmek.
Müzik mi dinliyorsun, akıllı hoparlörün ikonunu sürükle ve daha iyi müzik deneyimi yaşa. Tabletten film mi izliyorsun, televizyon ikonunu sürükle ve filme kaldığın yerden televizyonda devam et. Örnekler çoğaltılabilir ve Harmony OS bunların hepsini kullanılabilir kılıyor. Televizyonda film izliyorsun diyelim, kulaklığınızın ikonunu sürükleyip bıraktığın zaman ses artık kulaklığınızdan geliyor. Yani sadece telefonla bağlantı kuran cihazları değil telefon üzerinden birbiriyle haberleşen başka cihazları da organize etmek mümkün.
Huawei’nin açıklamasına göre türü ne olursa olsun bağlı olan cihazlar referans saat bilgisine göre hareket ediyor, zamanlamasını ona göre yapıyor. Birçok cihaz bir arada çalışacağı için bu cihazların sinyalleri arasındaki çakışmayı aşmak kolay olmasa gerek. Huawei iletişim altyapısındaki uzmanlığın verdiği deneyim sayesinde bunları aştığını ifade etti.
Bütün bu özellikler Harmony OS işletim sistemini kullanan herhangi bir cihaz ile kullanılabiliyor. Hatta Windows işletim sistemine sahip bilgisayarlar için geliştirilen Windows eklentisinin kurulduktan sonra sanki o da bir Harmony cihazmış gibi kullanmak mümkün. Bu eklentiyi kullanarak telefonla çektiğiniz bir fotoğrafı anında bilgisayarınıza aktarıp gerekli düzenlemeleri yapıp tekrar telefonunuza alabilirsiniz. Hepsi tek cihaz gibi çalışıyor.
Evet, Harmony OS ile Huawei teknolojiyi bir adım ileriye taşımayı başardı ancak şunu da unutmamak gerek Amerika ambargosu devam ediyor. Hoş bu ambargo sebebiyle Harmony OS gibi bir işletim sisteminin doğuşuna tanıklık etmiş oluyoruz. Gelecek günlerde Huawei ve Harmony OS ile ilgili daha fazla detay çıktıkça karşınızda olacağız. Harmony OS hakkındaki görüşlerinizi bizimle yorumlar kısmında paylaşabilirsiniz.