Bilgisayar toplama her ne kadar herkesin hayali de olsa sistem toplanırken dikkat edilmesi gereken unsurlar bulunmakta. Bu unsurlara dikkat edilmemesi durumunda arz ve talebin dışında çıkarak bütçenizi sarsabilir ve hatta istediğiniz performansta bir bilgisayarı toplayamaya bilirsiniz. ModArt Pc ailesi olarak sizlere bilgisayar donanımlarının hangi faktörlere uygun olarak seçilmesi gerektiğini anlatan bir rehber hazırlamak istedik. Bilgisayar toplamada önceliğimiz birbiri ile uyumlu donanımları bir araya getirebilmek olmalı. Bilgisayar toplanırken donanımların tek tek ele alınması önemli bir unsurdur.
Daha fazla rehber içeriklerimiz için bu bağlantıyı ziyaret edebilirsiniz: modartpc.com/rehber/
Kategorimiz sürekli güncellenecektir, takipte kalın!
Bilgisayar Toplanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Kullanım Amacını Belirleme
- İkinci El Parça Kullanımı
- Ekran Kartı Seçiminin Önemli
- Bilgisayar Toplamada İşlemci Seçimin Önemi
- Hdd mi? Ssd mi?
- Ram’in Donanımda ki Önemi
- Anakart Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
- Kaç watt Güç Kaynağı tercih etmeliyim?
- Kasa Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kullanım Amacını Belirleme
Kullanım amacını belirlerken aslında bir nebzede bütçenizi de belirlemiş olursunuz. Amacı belirlenmemiş bir şekilde donanımı dizmek ve hatta bu durumda doyumsuzluk yaşayıp her şeyi almaya çalışmak cebinizin biraz fazla boşalmasına sebep olabilir. Bilgisayarın parçalarının da global fiyatlara oranlar biraz daha pahalı olduğunu düşünürsek ay sonunu getirmekte biraz zorlanabilirsiniz. Amacımızı belirlerken bütçeyi de göz önünde bulundurmak zorundayız. Bilgisayar kullanıcılarının büyük bir oranı bilgisayar toplarken amaç olarak kendine oyunu belirlemektedir. Bütçeniz kısıtlı iste geçmişte oynadığınız oyunlara göz atın. Ne tarz oyunlar oynamayı seviyorsunuz? Ve bu oyunlardan ne kadar sürede sıkılıyorsunuz?
İlk etapta her ne kadar bilgisayar toplamak için hevesli olsak da ilerleyen zamanlarda oyun oynama hevesinizi kaybedeceğinizi unutmayın ve kullanım amacınızı belirlerken bütçenizin çok üstüne çıkmamanızı tavsiye ediyorum. Örnek vermek gerekirse amacınız sadece internette gezinmek ve film izlemek ise, ekran kartlı donanımlara yönelmek zorunda değilsiniz. APU işlemcileri tercih edebilirsiniz
İkinci El Parça Kullanımı
Bilgisayar toplama piyasasında artan kurun etkisiyle de donanım parçaları bir hayli tuzlu hale gelmiş durumda. Bundan dolayı insanlar bütçelerinin sıfır donanımlara yetmemesi durumunda ikinci el piyasasına el uzatmaktadır. Peki ikinci el piyasasından donanım parçası alırken dikkat etmemiz gereken unsurlar neler? Öncelikle bir ekran kartı aldığınızı varsayalım. Ekran kartları yorulabilen donanım parçaları kategorisinde yer almaktadır. Peki ekran kartının performansını nasıl test edeceğiz? İkinci el olarak ekran kartı alımlarında ilk dikkat etmemiz gereken unsur kartın garantisinin kutusunun ve faturasının mevcut olması. Garantili bir kartı 2. el olarak bile alsanız sizin kullanım sürecinizde oluşabilecek herhangi bir sorun durumunda garanti şartlarından yararlanıp herhangi bir sorunla karşılaşma ihtimalinizi en aza indirebilirsiniz. Peki böyle bir kart bulduk sırada ne yapmamız gerekiyor? Ekran kartımızın ücretini satıcı arkadaşa ödemeden önce onu biraz yormalıyız. Ekran kartınızı test etmek için bir çok base mark programı kullanabiliriz. Bunlar arasında en yoğun olarak kullanılan program Furmak gpu test programıdır. Bu testimizi en az 1 saat yapıp kartımızın sıcaklık değerleri, fan dönüş (RPM) hızlarını ve stabilitesini kontrol etmeliyiz. Diğer donanım parçalarının kontrolü içinse bizim önerdiğimiz programlar
- Ekran Kartı – Furmak
- Ssd ve Hdd – Crystal Disk Mark ve Hard Disk Sentinel
- Ram – Memory Benchmark
- İşlemci – Prime95
- Güç Kaynağı – V çıkış değerlerinin ve sertifikasının kontrolü
- Monitör – Ölü Piksel Testi
Testleri gerçekleştirdikten sonra ürünlerde herhangi bir sorun görmezseniz ve ürünlerin garantileri devam ediyorsa gönül rahatlığı ile satın alıp kullanabilirsiniz.
Ekran Kartı Seçiminin Önemi
Donanımın en pahalı parçalarından biri olan ekran kartı seçim faktörümüzde bizim için bir numara olabilir. Kullanımın amacının öneminden bahsetmiştik, aslında tam olarak bu konunun arkasına ekran kartı seçimi geliyor. Günümüzde gelişen teknolojinin de yardımıyla birbirinden farklı ekran kartı modelli üretiliyor. En son çıkan Nvidia RTX 3090 model bir ekran kartının marka marka 25.000TL ye kadar dayandığını görmekteyiz. GDDR6X bellek yongası üreminin pandemiden dolayı yavaşlaması da bu fiyatlara bir etken. Ethereum’un yükselmesi ve insanların ekran kartı aracılığı ile sanal para kazımı yapması da bir cabası tabi ki. Ekran kartı seçimimizde bizim için en büyük faktör ne yapmak istediğimiz ve ne kadar güçlü bir karta ihtiyacımızın olduğudur. 4k oyunumu oynarım yüksek fps’ler de keyfime bakarım diyen bir kullanıcı iseniz Nvidia tarafından RTX 3080 ve RTX 3090a bakabilirsiniz. Amd tarafında ise RX 6800XT ve 6900XT işinizi rahatlıkla görecektir. Fakat bu tür sistemleri toplamak ve bu kartları takmak bir kullanıcı için oldukça maliyetli bir durumdur. Yukarıda örneğini verdiğimiz gibi öncelik ne yapmak istediğimizi belirlemektir. Ekran kartınızı almadan önce kartınızın bol bol fps karşılaştırmalarını incelemenizi tavsiye ediyorum. Ekran kartınız ile işlemci ve kasa seçiminiz doğru orantılıdır bunu unutmayın.
Bilgisayar Toplama da İşlemci Seçiminin Önemi
Bilgisayar toplama konusunda ekran kartımızda yazdığımız gibi işlemci seçimi bizim için çok önemli sebebi ise ekran kartımızın performansına yetişemeyen bir işlemci seçmemiz darboğaza sebep olabilmektedir. Peki nedir bu darboğaz? Kısaca söylemek gerekirse bilgisayarımızın istenen bir olayı istenen performansta yapamamasıdır. İkinci olarak tabi ki bütçe. Ekran kartı ve işlemcimizi seçerken 3000TL bir harcama yapacaksak bunun 2700TLsi ile ekran kartı alıp işlemci bütçesine sadece 300TL ayırırsak bunun gibi sorunlarla karşılaşmamız çok normal bir durumdur. Ekran kartımızı tam performansla kullanmamız bir nevi işlemcimizden geçmektedir diyebiliriz. Bu konuda donanım severlerin en çok sorduğu soru AMD işlemcimi seçmeliyim yoksa İNTEL işlemcimi. Bizimde buna karşı cevabımız çok basit. Öncelikle işlemci için ayırdığınız bütçenizi kafanızda belirleyen. Belirlediğiniz bütçe karşısında alabileceğiniz işlemcileri seçin ve bunları birbirleri ile karşılaştırın. Sizin gözünüzde hangisi sizin için fiyat performans ilişkisine oranlı ise onu almanızı tavsiye ediyoruz. İşlemcinizi seçerken her zaman bir üst modeli almayı göz önünde bulundurun. İleriki zamanlarda sisteminizi güncellemek isteyebilirsiniz. Ve hatta belirlediğiniz fiyat performans ilişkisindeki performansın bir tık üstüne çıkmak isteyebilirsiniz. İşlemci seçiminiz seçeceğiniz ram ile ilişkili olmalıdır. İşlemcinizin ne kadar yok mhz değerlerinden ramı desteklediğini öğrenmeli ve ona göre işlemci seçimi yapmalısınız. Günümüzde 4 çekirdek işlemciler yaygın olarak kullanılmakta fakat herkes gibi bizde yeniliğe adapte olmalıyız. Benim sizlere tavsiyem işlemci seçiminde işlemci karşılaştırmalarını izlemeniz. Peki bu karşılaştırmalarda neye dikkat etmeliyiz? Dikkat etmemiz gereken başlıca konular
- Soket Yapısı
- Yonga Seti
- Çekirdek Sayısı
- Saat Hızı
- Ram Desteği
İleride daha yüksek performanslara ihtiyacım olabilir derseniz hız aşırtma kısmını da düşünebilirsiniz ve işlemcinizin maksimum Ghz durumunu kontrol edip satın alabilirsiniz.
Hdd Mi? Ssd Mi?
Dahili depolama birimleri seçimlerinden bizimde söylediğimiz her zaman tercih yeni nesil m2 ssd’ler olmasıdır. Fakat yüksek boyutlu m2 ssd’ler yüksek ücretlerle karşımıza çıkmakta. Bütçemizin düşük olduğu durumlarda eğer anakartımız m2 ssd’yi destekliyorsa windows gibi işletim sistemlerinin içerisinde yer alabileceği 256gb gibi m2 ssd’ler tercih edilebilir. Sizin için önemli olan programlarında kurulumlarını bu ssd içerisine yapabilirsiniz. Geri kalan depolama birimimiz ssd ye oranlar biraz daha yavaş kalan fakat fiyatının m2 ye oranla daha uygun olduğu hdd’ler olabilir. Ankartımız m2 desteği vermiyor ise Sata ssd’leri tercih edebiliriz. Fakat anakartınız m2 ssd yi destekliyor ve yüksek hızlar ve performans almayı seven biri iseniz tercihiniz her zaman yüksek hızlı m2 ssd’ler olmalıdır. Ssd seçiminde bizim için en büyük etken ise marka seçimi ve garanti süreçleridir. Günümüzde ki ssd’lerin neredeyse hepsi birbirine yakın hızlar verebilmektedir. Bu unsurdan dolayı ön plana satın alım sonrası verilen destek çıkmaktadır. Seçmiş olduğunuz ssd markası satın alımınızdan itibaren sizinle ilgilenmeye devam ediyor mu bunu araştırıp o şekilde seçim yapabilirsiniz.
Ram’in Donanımda ki Önemi
Bilgisayar toplama konusunda ram seçiminde dikkat etmemiz gereken bir çok ana unsur bulunuyor. Bunları gecikme değerleri mhz hızları, bellek tipi gibi çeşitlendirebilir. Ama öncelikle ramımızı seçmeden önce ana kartımızın ve işlemcimizin maksimum kaç mhz ram desteklediğini bilmemiz gerekiyor. İşlemci bölümümüzde yazdığımız gibi işlemci ram ile doğru orantılıdır. İşlemcimiz bize ne kadar destek sağlarsa o hızlarda seyretmeye mecburuz. Yüksek mhz değerli ramlerde genelde cl değerleri yükselir, buda gecikmelere neden olur. Seçtiğimiz ramin mhz değerinin yüksek olmasının yanında cl değerinin düşük olması bizim için önemlidir. Ram konusunda bütçemizi belirlemeliyiz. Bütçemizi belirledikten sonra anakartımızın kaç adet ram slotuna sahip olduğuna bakmalı ve ona göre ram seçimleri yapmalıyız. İleride ramımızı yükseltmek istediğimizde slot yetersizliğinde mevcut olan ramlerimizin yanına bir yenisini takamayabiliriz. Ramin mhz değeri oyunlarda küçükte fps değeri olarak küçükte olsa fark yaratmaktadır. Gelelim ddr konusuna. Peki nedir bu DDR? DDR bilgisayarlarda kullanılan bir rastgele erişimli hafıza türüdür diyebiliriz. Küçükten büyüğe sıralamak gerekirse DDR > DDR2 > DDR3 > DDR4 şeklinde sıralayabiliriz. Günümüzde teknoloji olarak en son ddr4 bellekler kullanılmakta. Siz donanım sever arkadaşlara da tavsiyemiz sisteminizde DDR4 belleklere yer vermeye özen göstermeniz.
Anakart Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Anakartın her zaman ilk seçilmesi gereken parçalardan bir tanesi olduğunu düşünmekteyim. Bilgisayar toplama da neredeyse bütün donanımlar ile bağlantılı diyebiliriz. Örnek vermek gerekirse. M2 ssd yuvasının olup olmadığı, maksimum kaç ram slotuna sahip olduğu, maksimum desteklediği ram frekansı, chipseti, ve bunun gibi bir çok donanımla bağlantılı diyebiliriz. Ankartlar sistemimizin bir arada senkronize çalışmasını sağlayan bir teknolojidir. Anakart seçiminde öncelikle hangi işlemciyi kullanacağımızı belirlemeliyiz. Kullanacağımız işlemci markasına göre anakart seçmek en mantıklı olan olacaktır. Biliyorsunuz ki Amd’de İntel’de birbirinden bağımsız bir chipset kullanıyor. Amd’de pinler işlemcide yer alırken, İntel’de ise anakart’ta yer almakta. Anakart seçimlerimizde her zaman geleceğe yönelik olmalıyız. Anakartı vücudumuzun temel iskeleti olarak düşünebilirsiniz.
Elbette kalite konusunda size en uygun ve doğru modeli almanız önemlidir ama başka bir önemli nokta, anakartın sunduğu ekstra özellikler olacaktır. Bunlar arasında en demirbaş olanlar elbette Onboard Ekran Kartı ve Dahili Ses Kartı olacaktır. Dahili ses kartların oyuncular için büyük önem taşımaktadır. Eğer anakartınızı uzun ömür bir şekilde kullanmak istiyorsanız giriş çıkışlarda da yenilikçi olmanız gerekiyor. USB 3.0 Bağlantılarına ağırlık veren bir anakartı tercih etmek sizin artınıza olacaktır.
Kaç Watt Güç Kaynağı Tercih Etmeliyim?
Bilgisayar toplama konusunda güç kaynağı seçiminiz donanım parçalarınızla doğru orantılıdır. Seçeceğiniz işlemcinin tdp değeri, seçeceğiniz ekran kartının kaç watt güç tükettiği hatta ve hatta kaç adet fan takacağınız bile güç kaynağı seçiminizde önemli bir faktördür. Bir diğer önemli unsur güç kaynağı seçimlerinde ucuza çok fazla kaçmamaktır. Marka bilinirliği olan ürünleri almanız olası bir elektrik dalgalanmasında donanımlarınızın zarar görmesini engeller. Bildiğiniz üzere güç kaynaklarında verimlilik sertifikası olmaktadır. Verimlilik sertifikaları güç kaynaklarınızın çıkış wattlarının olabildiğince sağlıklı olmasını sağlamaktadır. Bizim donanım severlere tavsiyemiz en minimum 80+ bronz sertifikalı bir güç kaynağı kullanmalarıdır. Alacağınız güç kaynağının bu sertifikayı gerçekten barındırıp barındırmadığını kontrol etmeden almamanızı tavsiye ediyoruz. Bildiğiniz üzere piyasada bir çok güç kaynağı markası bulunmakta, bu unsurdan dolayı da merdiven altı belgelerle karşılaşabilirsiniz. Güç kaynağı seçiminizde sisteminizin ihtiyacı olan güç kaynağı biraz üstünü tercih etmeniz olası bir donanım değişiminizde güç kaynağınızı değiştirmeden yeni donanımınızı kullanmanıza olanak sağlar.
Güç Kaynağı Verimlilik Sertifikaları
- 80+ Beyaz (White)
- 80+ Bronz (Bronz)
- 80+ Gümüş (Silver)
- 80+ Altın (Gold)
- 80+ Platin (Platinum)
- 80+ Titanyum (Titanium)
Donanımınızı tamamıyla korumak için verimlilik sertifikalı güç kaynağınızı marka bilinirliği olan akım korumalı prizlerle destekleyebilirsiniz. Piyasadaki bir çok güç kaynağının içerisinde Yüksek akım koruma, alçak akım koruma gibi elektriksel olarak oluşabilecek sorunlara karşı korumalar vardır. Fakat işin içinde donanım varsa tek bir yere güvenmek hatadır. Şunu unutmayalım donanım severler, elektrik şakaya gelmez.
Kasa Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Günümüz kasalarının neredeyse hepsine hem atx hem de matx anakartlar takılabiliyor. Bilgisayar toplama konusunda sistemde kasanın en önemli olduğu nokta hava sirkülasyonunun iyi olduğu kasaları tercih etmek diyebiliriz. Güçlü bir sistem kullanıyorsanız mesh kasaları tercih edebilirsiniz. Ön bölümü kapalı olan kasalarda hava sirkülasyonu bir tık daha zor olabiliyor. Şık bilgisayar severlerin bir dikkat etmesi gereken hususta kasanın iyi bir kablolamaya sahip olması. Rgb olarak toplanan sistemlerde kabloların dağınık bir biçimde olması sizleri rahatsız edebilir. Güç kaynağını taktığımız bölüm yeterince geniş olmalı ve güç kaynağımız rahatlıkla oraya oturmalıdır. Seçim yaptığınız kasanın kaç fan takılabilir olduğunu tespit etmek için satın almadan önce incelemelerini inceleyebilirsiniz. Bazı kasalar 8 ve 9 fana kadar destekleyebilmektedir, fakat satın aldığınız esnada içerisinde desteklediği fan sayısı kadar fanı barındırmadığını görebilirsiniz. Satın alımınızda eksik olan fanları da üstüne eklediğinizde tam olarak size maliyetini hesaplayabilirsiniz. Bizim siz donanım severlere tavsiyemiz yüksek fanlı kasalarda her zaman fan çoklayıcı’nın bulunduğu kasaları tercih etmeniz yönündedir.