İşletim sistemi, donanım birimleri ile yazılımların arasındaki bağlantı ve haberleşmeyi sağlayan yazılımların tümüdür. İşlemciye sahip olan herhangi bir üründe işletim sistemi vardır. Bunlar sade yapıya sahip olabilir, ancak geneli çok karmaşık bir yapıya sahiptir. Bu sebeple her işletim sistemi farklı çalışır.
Her sene milyonlarca akıllı telefon üretiliyor ve satılıyor. Bu telefonların hepsinin içinde bir işlemci mevcuttur. Bu sebeple her telefonun bir işletim sistemi olması gerekiyor. Günümüzde en çok kullanılan iki mobil işletim sistemi de bildiğiniz gibi Android ve iOS.
Android ve iOS’un birbirine göre artı ve eksilerini gelin birlikte inceleyelim.
Özelleştirilebilme
Android, kullanıcının istediği her şeye cevap verebilen, her konuda özelleştirilebilen bir işletim sistemidir. Ancak iOS özelleştirmeye kapalı, sade ve sınırlı özelliklere sahiptir. Bu sınırlandırma, uygulama olarak değil de sadece işletim sisteminin dosyalarına müdahale sınırlandırması olarak çıkıyor karşımıza. iOS cihazlara JailBreak yaparak biraz daha esneklik kazansak bile, asla işletim sistemi dosyalarına erişim sağlayamayız. Android için aynı şeyleri söylemek mümkün değil, çünkü dosyaların hepsine erişmek istediğinizde bu mümkün oluyor. Bu arada işletim sistemine tam erişimi açılmış bir Android telefonun, garanti kapsamı dışında kalacağını da belirtelim. Bununla birlikte Jailbreak yapılmış bir iOS telefon da garanti kapsamı dışında kalır.
Kullanım Alanları
Android, açık kaynak kodlu bir işletim sistemidir. Bu sayede herkes istediği gibi geliştirip kullanabilir. Ancak iOS kapalı bir işletim sistemi olduğu için günümüzde sadece Apple cihazlarda bulunuyor. Bir marka, geliştirmiş olduğu tablet, telefon, televizyon hatta bilgisayar için bile Android işletim sistemini tercih edebilir.
Bu sebeple Android işletim sistemi kullanılan cihaz sayısı, iOS işletim sistemi kullanılan cihaz sayısından çok fazladır.
Uygulama Marketi ve Uygulama Desteği
Android uygulama marketi olan Play Store‘da istediğimiz her uygulamayı bulmak mümkün. Ancak iOS uygulama marketi olan App Store’da Apple’ın izin verdiği uygulamalar barınabiliyor. Bununla birlikte Play Store’da olmayan uygulamaları internet üzerinde APK olarak indirip kurmak mümkünken iOS’ta böyle bir şey söz konusu bile değil. Ancak iOS’ta istediğiniz uygulamanın (Müzik indirme, video indirme vb.) kestirmesini yapabilir veya hazır kestirmeyi indirebilirsiniz. Bu da iOS’un aslında uygulama çeşitliliği olarak rakibinden geride kalmasını engelliyor.
Güvenlik
İşletim sisteminin dosyalarına erişim sağlayamadığımız için iOS, Android’e göre daha güvenli bir işletim sistemi oluyor. Bununla birlikte Android de bir nebze güvenli, ancak işi bilen kişiler, çok kolay bir şekilde tüm güvenlik sistemini devre dışı bırakabilir. Dışarıdan müdahale neredeyse imkânsız olduğu için, iOS güvenlikte ön plana çıkıyor. Zaten Apple, bu durumu her defasında büyük bir zevkle vurguluyor.
Dosya Yöneticisi
Android işletim sisteminin dosya yöneticisinin çok daha başarılı olduğunu söylemek mümkün. Ancak iOS için aynı şeyleri söylememiz maalesef zor.
Bulut Hizmetleri
Android işletim sisteminde G-mail ile bağlanıp 15 GB’ye kadar bulut depolama sahibi oluyoruz. Ancak iOS işletim sisteminde bu sadece 5 GB. Ancak şöyle bir şey ki, var iOS işletim sistemi bulunan bir cihazda da Google Drive kullanılabiliyor.
Sesli Asistan
Android tarafında Google Asistan var, iOS tarafında da Siri var. Siri gerçekten oturmuş bir düzene sahip. Bu sebeple kullanıcıların ihtiyaçlarını tam anlamıyla karşılıyor. Birçok kullanıcı Android telefonunda sesli asistan olduğunun farkında bile değil. Hatta farkında olup Google Asistan kullanmayan kişi sayısı da oldukça fazla.
Bağlantı
Bir Windows bilgisayar ile bağlantı kurmak istediğiniz zaman Android işletim sistemine sahip bir telefon için sadece USB kablosu yeterli. Ancak iOS için bu yetmez, çünkü Apple “Güvenlik” diyerek iTunes uygulamasını Windows bilgisayarınıza kurmanızı ister. iTunes kurmadan da iPhone ve iPad gibi cihazlarınızın içinden görsel ve videoları alabilirsiniz. Bunu yapmak için sadece USB kablonuzun olması yetiyor. Ancak iPhone ve iPad gibi cihazlara dosya aktarımı yapmak istiyorsanız, iTunes şart. Kablosuz bağlantılarda da Android ve iOS arasında dosya aktarımı olmuyor. Ancak Android, başka bir Android ile ve iOS başka bir iOS ile sıkıntısız aktarım yapabiliyorlar.
Ekosistem
Apple, kendi içinde koskoca bir ekosistem. Ancak Android ile ekosistem kurulması çok nadirdir. Apple; MacOS, iPadOS, WatchOS, iOS ve tvOS gibi işletim sistemlerinin birbiri ile muazzam haberleşmesi sayesinde kusursuz ekosistem kuruyor. Ekosistem içinde dosya aktarımı yapmak ve bağlantı kurmak o kadar kolay ki Android’in bu seviyeye gelmesi neredeyse imkânsız.
Kullanım Alanları
Android, yapısı gereği Oppo, Samsung, Xiaomi, Realme, OnePlus gibi çok fazla marka tarafından kullanılıyor. Bununla birlikte General Mobile, Casper ve Vestel gibi yerli markalarımız da Android kullanıyor. Ancak iOS için aynı şeyleri söylemek pek mümkün değil çünkü sadece Apple cihazlarda kullanılıyor.
Arayüz
Android özelleştirilebilir olduğu için her marka kendine özgü arayüzü Android üzerine ekleyip kullanabilir. Mesela Samsung‘un OneUI arayüzü ile Oppo’nun ColorOS arayüzü aynı Android işletim sistemi üzerine kuruludur. Bu sayede özgünlük ve farklılık oluşturmak mümkün oluyor. Ancak iOS işletim sisteminin yapısı gereği dışarıdan herhangi bir ekleme yapmak mümkün değil. Bu sebeple iOS, kendi arayüzünü kendi ürünlerinde kullanıyor.
Gelişim ve Değişim
Android işletim sistemine sahip bir cihaz kullanıyorsanız içinde her şeyi değiştirip geliştirebilirsiniz. Bu sayede Android, özgün ve yenilikçi olmayı mümkün kılıyor. Ancak iOS için aynı şeyleri söylemek mümkün değil. Apple ne yenilik veriyorsa onu kullanmanız gerekiyor. İşletim sisteminin temelinde değişiklik yapmak mümkün değil. Ancak uygulama tarafını düşündüğümüz zaman kestirmeler sayesinde gerçekten çok fazla imkâna sahibiz.
Evet, bu yazımızda sizlerle birlikte Android ve iOS mobil işletim sistemlerini kıyasladık. Siz hangisini kullanıyorsunuz? Android ve iOS hakkında siz ne düşünüyorsunuz? Sizce hangi işletim sisteminde, ne gibi değişiklikler olsa daha iyi olur? Fikir ve görüşlerinizi yorumlarda bizimle paylaşmayı unutmayın!