AMD‘nin son finansal sonuçları, şirketin ekran kartları için karamsar bir tablo çizdi. Gelirler, geçen yılın aynı dönemine göre %48 oranında düşerek adeta çakıldı. Şirket, bu düşüşte oyun konsollarının satışlarının azalması ve Radeon GPU‘ların düşük satışlarının önemli bir etken olduğunu belirtti.
Dahası, AMD bile işlerin iyiye gitme şansı olmadan daha da kötüye gideceğini söylüyor. AMD’nin CFO’su Jean Hu, “Talep oldukça zayıf,” dedi, “aslında ikinci yarının ilk yarıdan daha düşük olacağını düşünüyoruz. Oyun sektörü için bu yıla temelde böyle bakıyoruz.” Aslında, AMD’nin ekran kartları ile ilgili olarak verebileceği tek iyi haber, bu ürünlerin oldukça düşük marjlı olmasıydı, dolayısıyla daha az sayıda satılması, oyun işinin küçülmesi nedeniyle AMD’nin genel ortalama marjlarının iyileşeceği anlamına geliyordu.
AMD DONANIMLI OYUN KONSOLLARININ AKIBETİ
Bu arada oyun konsolları da pek sağlıklı görünmüyor. Microsoft, en son raporlanan XBOX satışlarında %31 oranında düştüğünü ve şirketin konsol satışlarına ilişkin gelecek beklentilerinin de oldukça karamsar olduğunu söylüyor.
Bunun yanında, donanım satışları azalırken aynı zamanda oyun geliştirmek de çok pahalı hale geldiğini görebiliyoruz. Sonuç olarak, oyun sektöründe geniş çaplı bir kriz yaşanıyor. Bildiğiniz üzere köklü oyun şirketleri son 3 ayda hatırı sayılır düzeyde geliştiricilerini işten çıkardı. Söylentilere göre bir sonraki Xbox, Microsoft’un Steam Deck‘ine benzer şekilde, kitlesel bir pazar platformu girişiminden ziyade en hevesli Xbox hayranları için daha niş bir şey olabilir. Xbox’ın birkaç nesildir saf AMD donanımına dayandığı düşünüldüğünde, bu AMD gelirleri için pek de iyi bir haber değil.
Belki Sony, konsol pazarını yeniden canlandırmak için yakında çıkacak PS5 Pro veya PS6 ile muhteşem denemeler yapar. Ancak ister bilgisayarda ister konsolda olsun, AMD’nin oyun grafikleri alanındaki orta vadeli beklentileri konusunda karamsar olmaktan başka bir sonuca varmak zor. Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda, AMD’nin yaklaşmakta olan yeni nesil RDNA 4 GPU serisinin üst düzey üyeleri için tüm planlarından vazgeçtiğine dair söylentiler mantıklı geliyor. Şirket GPU’ların satışından kar yerine zarar ediyorsa neden bu kadar yatırımla uğraşsın ki?
STEAM GPU ANKET VERİLERİ
AMD GPU’larının az satılacağı fikrini sorguluyorsanız, Valve’ın Steam donanım anketi verilerine bakmanız yeterli. Elbette mükemmel bir veri seti değil. Ancak Nvidia kartların oyuncuların %75’inden fazlası tarafından kullanıldığını ve AMD’nin yaklaşık %15’inde kullanıldığını gösteriyor.
Tabii ki bu ankete bir sürü ekran kartları dahil. AMD veya Nvidia’nın mevcut nesil ekran kartlarından birini bulmak için Steam’deki en popüler ekran kartları listesinde sekizinci sıraya gitmeniz gerekiyor (tabii ki bu bir Nvidia ekran kartı).
En popüler 700 serisi AMD ekran kartı için 31. sıraya kadar inmeniz gerekiyor. Asıl dehşet verici olan ise, ilk 100 GPU arasında listeye giren tek AMD güncel nesil ürünün Radeon RX 7900 XTX olması. RX 7800 XT, 7700 XT, 7600 XT ve 7600 ekran kartları ise listede görünmüyor. Yani, evet, Steam anketinin ne kadar doğru olduğu konusunda tartışabilirsiniz. Ancak Radeon RX 7000 Serisinin, en büyük ve en önemli PC oyun platformunda ankete katılan oyuncular üzerinde neredeyse sıfır etki yarattığını görebiliyoruz. Bunun bir satış felaketinden başka bir şey olduğunu hayal etmek çok zor.
Mesele şu ki, AMD’nin önceki Radeon RX 6000 serisi teknik açıdan Nvidia‘nın RTX 3000 serisi ekran katları ile sağlam rekabet etti. Ancak AMD’nin ekran kartı pazar payına neredeyse sıfır etkisi oldu.
Radeon 7000 ailesi, Nvidia’nın RTX 4000 serisi ekran kartlarına karşı oldukça az çekici oldu. Bu yüzden zaten düşük olan satışların daha da azaldığını görmek şaşırtıcı değil.
Tüm bunlar, AMD’nin işleri yoluna koymak için ne yapabileceği ve bunu yapacak mı, hatta bu durumdan sonra denemeye değer mi sorularını akla getiriyor. RX 7000 serisinin en büyük hayal kırıklığı, ışın izleme performansını önemli ölçüde geliştirememesi oldu.
Elbette AMD’nin FSR yükseltme teknolojisi de Nvidia’nın DLSS‘si kadar iyi değil. Ancak FSR güncelleniyor. Yani, bu alanda bazı iyileştirme beklentileriyle bir AMD ekran kartı satın alabilirsiniz. FSR’ın hızlı güncellendiğini belirtelim.
AMD ekran kartlarının ışın izleme becerisi için aynı şey geçerli değil. Donanım neyse odur ve sürücü optimizasyonları bu alanda Nvidia ile aradaki büyük donanım farkını kapatmayacaktır.
Bazıları ışın izlemenin abartıldığını, çok fazla oyunda yer almadığını ve yer aldığında da görsel kalitede büyük bir fark yaratmadığını iddia edecektir. Bu görüşlerde doğruluk payı var. Ancak, aynı şekilde, ışın izlemenin giderek daha yaygın bir şekilde benimsendiği ve grafik kalitesi açısından etkisinin de aynı şekilde arttığını belirtelim.
Nvidia’nın yapay zekalı ekran kartları ile ilgili çalışmalarının oyun çipleri için de geçerli olduğu görülüyoruz. Nvidia, yapay zeka çipleri için AI Tensor çekirdeklerini geliştirmeye büyük yatırımlar yapıyor. Daha sonra bu Tensör çekirdekleri oyun çiplerine yerleştiriliyor ve Nvidia’nın DLSS teknolojisi arada açık olan farkı daha da açarak FSR‘ın çok daha önüne geçiyor.
Tabii ki, AMD de Instinct MI300 çipini geliştirmeye devam ediyor. Eğer AMD o büyük pazarda biraz ivme kazanabilirse, sadece çok para kazanmakla kalmayacak, aynı zamanda yapay zekayı daha da ileriye taşımaya çalışacaktır ve o teknolojiyi ekran kartlarına da taşıyabilecek konuma gelmeye çalışacaktır.
O zaman belki de Nvidia ile rekabet edebilecek bir AI tabanlı ölçeklendirme çözümü sunabilir. Fakat mevcut tahminlerine göre, Nvidia bu yıl yapay zekalı ekran kartları satışlarından en az 20 kat daha fazla gelir elde edecek. Dolayısıyla Nvidia, patlayan yapay zeka gelirleri ve teknolojisi ile çok daha ileri gidecek gibi duruyor. Bu yüzden AMD’nin ekran kartlarının kaderini değiştireceğine inandığı yapay zeka çipinin ekran kartlarına nasıl yardımcı olacağını görmemize uzun yıllar var diyebiliriz.
Sonuç olarak RDNA 4 ve muhtemelen bilinen adıyla Radeon RX 8000 serisi, sınırılı bir seri olacağına benziyor. AMD ekran kartları için son zar atışını 2025’in sonlarında veya daha büyük olasılıkla 2026’da RNDA 5 olarak yapacak gibi duruyor. Eğer bu bir fiyasko olursa, AMD’nin kendisinin düşük kâr marjlı bir iş olarak gördüğü bu işin yatırımını keseceğini görmek zor değil. Ve bu durum AMD’nin ekran kartlarını tozlu raflara taşıyabilir.