Merhaba Sevgili donanımcılar. Gördüğünüz gibi PSU Sleeved Kablo satışlarımız devam ediyor..:)
Öncelikle Sleeved Kablo nedir, özelliği nelerdir, nasıl yapılır neler kullanılır ve nasıl kullanırız ? Bunlara değinmek istiyorum. Çünkü satacağımız ürünün arkasında olurken sizlerin de aldığınız ürünün detaylı özelliklerini bilmenizin en doğal hakkı olduğuna inanıyorum. (Levon Turaç)
Sleeve nedir?
Sleeve çok sayıda ince polyester iplerden örülmüş farklı çapları bulunan ve kablo dışlarına geçirilmek için kullanılan bir malzemedir. Her renkte üretimi mümkündür. Genellikle kabloya ektra dış koruma sağlamak için kullanılır fakat artık günümüzde biz modifiyecilere de hitap ediyor..:)
Özellikleri nelerdir?
Sleeve kablo çorabı ”PET” dediğimiz Polyester malzemeden üretilir. Bir nevi plastik türüdür. Farkı ise esnekliği yanma dereceleri erime noktalarının farklı olması.
Sleeve kablo kılıfları kullanacağınız kablolara uygun ölçülerde üretimleri mevcut. Bunun yanı sıra kimyasal özelliklerine değinmem gerekirse Erime noktası 230 derecedir (celsius).
Ateşe dayanıklılığı yüksek bir malzemedir. Kolay kolay yanmaz ve hemen alev almaz.
Sıcaklığa karşı dayanıklıdır -50 dereceden +150 dereceye kadar forumunu korur yani..:)
Ve esnekliğine de değinelim. söylediğim gibi farklı ölçülerde sleeve kılıfları mevcut. Ve esneklik genelde ölçüye göre değişir. Fakat bizim kullandığımız kablo çorabının esnekliği 4mm e kadar çıkabiliyor yani sadece 18 awg değil 16 awg yani biraz daha kalın veya daha ince kablolar için kullanabiliyorsunuz.
Nasıl Yapılır ve Neler Kullanılır?
Sleeve kabloları yapmak biraz değil bayağı bi maharetli iştir. Kendim yaptığım için biliyorum. Uzun soluklu yapılınca can sıkabilir ”yeter beeeahh bu ne” diyebilirsiniz …:) ama yaptıktan sonra ” çok güzel olduuu beeeahhh” de diyebilirsiniz. Tabiki düzgün şekilde yapabildikten sonra..:)
Öncelikle sleeve kablo yaparken gerekli olan malzemeler istediğiniz renkte sleeve kablo kılıfı ve ona uygun renkte 18awg kablo. Sonrasında konnektör ve konnektörlere uygun olan dişi ve erkek pinler. Ve en önemlisi de kullandığınız el aletleri. El aletlerine en son değineceğim.
Ölçü İşlemi
Öncelikle ölçü belirlememiz gerekiyor. Ölçümüzü belirledikten sonra kablomuzu ve sleeve kablomuzu ona göre kesiyoruz. diyelim kablo uzunluğunuz 30cm istediniz ve sleeve malzemenizi de ona göre ayarlamanız gerekiyor. Fakat sleeve kılıfları biraz gergindir yani sık dokunmuştur. O yüzden önce kabloyu kesip sonra sleeve çorabını kabloya geçirmek daha iyidir. çünkü genelde sleeve kabloya geçirdiğiniz zaman kısa kalabiliyor. sleeve seçerken de dikkat etmelisiniz 18awg kablolar için genelde 2-3mm sleeve çapı tercih etmelisiniz kabloya daha iyi tutunuyor. bazıları 4mm sleeve alıyor bu sefer kablo içinde yüzebiliyor ve konnektörlere takınca konnektör dışında dolma gibi şişme yapabiliyor. Genelde orjinal olmayan ve ucuz olsun diye paraşüt ipi dediğimiz malzemeleri kullananlarda böyle olabiliyor. Ama her zaman orjinal malzeme kullanmaya da özen gösterin…
Pin Ve Konnektörler
Kablo ve sleeve işlemini hallettikten sonra pinlerimizi presleyerek çakma işlemimiz var. Burada en önemli hususardan biri pinleri çakarken kablonun iki ucunda da pinler aynı yöne bakmalı. Yoksa konnektörlere taktığınız zaman kablo terse düşebilir ve mecburen kabloyu zorlayıp çevirmeniz gerekir. Ve buda zamanla sleeve çorabının kablodan ayrılmasına veya kablonun zarar görmesine sebep olabilir. Mazallah kısa devreye bile sebep olabilir.
Pinleri çakma işlemini de hallettikten sonra pinlerimizi doğru olan dişi veya erkek konnektöre yönleri doğru olacak şekilde monte etmek kalıyor. Tabiki monte ettikten sonra iş bitmiş sayılmaz. Kablonuzu test etmek için cihazlar mevcut. test etmeden öncede kablo sıralamasına da özen göstermeniz lazım yanlış sırlama ile monte etmemek lazım. psu test cihazı ile kablolarınızı test edebilirsiniz. Muhakkak test edin ihmal etmeyin…
Kablo Toplama Tarakları
En can alıcı kısma geldim sayılır…:) Sleeve kabloların görünümünün düzgünlüğü için Kablo Tarakları. Sleeve kablolar sonuçta belli bir düzlemde düzgün durabiliyor. Fakat kasa içinde donanıma monte edince büktüğümüzden dolayı kablolar karışık durabilir. Ve bu hoş bir görüntü yaratmaz. Bu sebeple farklı çeşitlerde kablo tarakları mevcut. Ama bana göre en kullanışlısı normal kullanıcı için açık ağızlı olan modeldir. Bir diğeri ise kapalı tip kablo tarağıdır. Burada da seçim size kalmış. Eğer ki kapalı tip kablo tarağı isterseniz sleeve kablolarınızı hazırlarken kapalı kablo tarağını da pinleri konnektörlere takmadan önce monte ederiz…. Size de hazır şekilde gelmiş olur. Sadece kaydırıp mesafesini ayarlamak size kalıyor..:)
El Aletleri
Son olarak kullanılan el aletleri. El aletleri bana göre en önemli unsurdur. Sleeve kablo yapımı rehberinde buna değineceğim. videoda da izleyebilirsiniz. yaklaşık 3 tane farklı el aletini tanıtacağım. piyasada satılan ucuz 70-80 tl lik hatta 140 tl lik pin sıkma yani crimping tool diye geçen penseleri kullandım ve gerçekten hiç iyi değillerdi. O yüzden kaliteli malzeme kullanmak daima çok önemli. Düşük kalite olan malzemeyi kullanınca kalitesizliğini gördükçe hem kullanmak istemeyeceksiniz hemde paranız ziyan olmuş olacak.
Pin Sökme Aletleri
Sonrasında olası durumlar için pin sökme aparatları var. Ben ilk baş ucuz olan bir pin sökme seti vardı ondan yaklaşık 40 tane getirdim. Fakat tekini kullandım olmadı ikincisini de açtım yine olmadı çok kalitesiz ve işe yaramayan bir setti. Bu sebeple hepsini çöpe attım. Çünki kendim kullanamadığım kalitesiz bi malzemeyi kesinlikle kimseye satmam. Pin sökme aparatlarında yeni kaliteli ürün arayışında çok güzel ürünler keşfettim aldığım ve çöp olan malzemelere boşa para vermiş oldum. Pin sökmek için 4-5 parça el aleti mevcut.
Atx pinleri sökmek için dişi ve erkek pinlere ayrı ayrı iki alet. Çünkü dişi ve erkek pinlerde tırnak yapısı farklı. Diğeri molex güç girişleri için olan yuvarlak ağızlı bi alet. Ve bir diğeri ise 2 farklı alet olmak kaydıyla ucu 4 tırnaklı fan konnektörlerini sökmek için olan ve diğeri tek tırnaklı dişi fan ve dupont dediğimiz power push buton bağlantısına kullandığımız pinleri sökmek için olan aletler. Bunları görsel olarak zaten videoda izleyebileceksiniz.. Ama dediğim gibi ben kaliteden yanayım ve sizde daima öyle olun.
Kullanım Şekilleri
Sleeve kablo kullanım şekline de gelince. Şuan sattığımız şekilde olan 30cm lik riser dediğimiz uzatma olanlar mevcut güç kaynağınızın dahili kablolarının ucuna takarak kullanılan modelidir. Birde özel olarak yapılan mevcut modüler güç kaynağınız varsa ona uygun şekilde daha uzun ölçülerde sleeve kablolar vardır. Ki kendi güç kaynağımda o şekilde yaptım..:) Birde modüler olmayan güç kaynaklarında sadece sleeve kablo çorabı giydirme işlemi vardır.
Fakat onu önermiyorum çünkü sleeve kılıflarının altından aralarından kabloların renkleri görünüyor ve farklı renk olunca çok kötü sırıtıyor ve bana göre iğrenk bi görüntü oluşuyor. Güzel olsun derseniz eğer o işlem için. Güç kaynağınızı komple söküp kablolarını yeni renkli kablolar ile değiştirip lehimlemeniz gerekiyor. Oda çok daha zor ve sıkıntılı bir işlem. Yani kullanım şekilleri de bu durumda size kalmış tercih meselesi..:)
Yapım aşamasını da sizlere anlatmış oldum bu durumda..:)
Kablolarımız tek tek 18 awg renkli özel kablolarla yapılmaktadır. Satmış olduğumuz psu uzatma kabloları fabrika çıkışı değildir tüm sleeved çoraplarını tek tek kendimiz kablolara geçirip pinlerini konnektör montajını el işçiliği ile kendimiz yapıyoruz.
Satın aldığınız kablolar Güç kaynağınızın (PSU) 24 pin kablosunun ucuna erkek konnektör ucu takılarak kullanılır.
Kablolarımızın uzunluğu 32 cm dir Ve konnektörler dahil uzunluğu +- 35cm’dir. (standart 30cm olanlardan 2cm uzun kullanıyorum)
Farklı ölçü taleplerinizde bizimle irtibata geçiniz.
Satışlardaki renk seçenekleri dışında farklı kombinasyonlarda isterseniz, siparişinizde belirtmeniz yeterli olacaktır…
FİYAT : 64.tl (Sitemize abone olan herkese %30 indirim) Yani 50.TL :):):)
Not: Kablo tarağı ile satın almak isterseniz 5.TL fark ile duble tarağa sahip olabilir. Adet fiyatı 7tl fakat kablo ile alındığından 2 adet kablo tarağı 5.TL 🙂 Toplamda kablo tarakları dahil 55. TL
Ödeme sadece havale ile. Kargo alıcıya aittir..
İletişim mail: [email protected]
Not: Görseller bize aittir. Harici bir kaynaktan sleeved görseli kullanılmamıştır. İzinsiz kullanılması yasaktır.
Kasa içi görünüm olarak daha güzel ve toplu durur diye düşünüyorum . Renk seçeneklerini de koyarsanız ve fiyatlar tekli mi takım mı belirtilirse daha açıklayıcı olur.