Gökbilimciler tarafından 2020 SO olarak adlandırılan nesne, 1 Aralık günü saat 03.50’de gezegenimizin sadece 50 863 kilometre yakınından geçti. Sanal Teleskop Projesi’nde görev alan Gökbilimci Gianluca Masi, Newsweek’e bunun “son derece yakın” olduğunu söyledi. Ama yine de bunun güvenli bir geçiş olduğunu vurguladı.
Nesnenin ne olduğuna gelecek olursak, gökbilimciler aslında onun bir tür asteroid olduğuna inanıyorlardı, ancak şu an CNEOS’taki bilim adamları tam olarak ne olduğundan emin değiller. Masi; “Onun bir asteroid, yani doğal bir vücut olduğundan emin değiliz.” dedi. Nesne 4.57 metreye 10.05 metre şeklinde ölçüldü ve CNEOS direktörü Paul Chodas, NASA’nın 20 Eylül 1966’da başlatılan başarısız Surveyor 2 ay görevinden eski bir roket güçlendiricisi olabileceğini öne sürdü.
Keşfedilen “nesnenin” Güneş’in etrafında izlediği yörünge:
Dünya’nın çevresinde izlediği yörünge ise şu şekilde:
Gizemli nesnenin gözlemlenen rotasına ve simülasyonlardan gelecekte izleyeceği rotasına baktığımız zaman bu nesnenin bizi bir kaç kere daha ziyaret edeceğini söylemek mümkün. Bu süreç içerisinde bilim insanları nesnenin ne olduğunu tespit edip insanlığın konuya olan merakını gidermeyi amaçlıyor.