“Teknolojide yıkıcı değişimleri ve yeni fırsatları keşfetmeye hazırlanırken, AMD ile iş birliğimiz geleceğin uygulamaları için çığır açan grafik ürünleri ve çözümleri sunmamızı sağlayacak. İleri götürecek grafik yeniliklerini hızlandırmak için AMD ile çalışmayı dört gözle bekliyoruz.”
Bu sözlerin sahibi Inyup Kang. Samsung’un geliştirmiş olduğu Exynos işlemciler, kamera sensörleri hatta entegre elektronik devreler bile onun kontrolünde. Bu açıklamaya bakacak olursak günümüzü değil gelecek birkaç yılı şekillendiriyor, yol haritası çiziyor. Bildiğiniz gibi bilgisayarlarda AMD Radeon GPU hatırı sayılır bir başarı elde etti. Bu başarıyı mobil pazarda da hedefleyen AMD, Samsung ile iş birliği yaparak yeni Exynos işlemcilerin grafik birimlerinde var olmayı hedefliyor. Bu güç birliği ile AMD ve Samsung daha güçlü olmak istiyor.
Şirketlerin ortaklık amacı nedir?
Samsung tarafından baktığımızda kendi grafik birimini geliştirmek için yatırım yaptı ancak bu konuda başarılı olamadı. Rakibi olan Apple ve Qualcomm kendi GPU teknolojilerine sahipken Samsung hâlâ ARM’ın Mali grafik birimlerini kullanıyor. Bu da Samsung’un dışa bağımlı olmasına ve rekabet gücünün zayıflamasına sebep oluyor. Çünkü akıllı telefonların geleceğinde GPU çok daha önemli bir konumda yer alacak.
AMD tarafından baktığımızda en büyük etken büyüme alanlarıdır. Akıllı telefon pazarı bilgisayar pazarından çok daha büyük ve gelişime açıktır. Bu sebeple AMD de akıllı telefon pazarına GPU ile girmeyi hedefliyor. Aslında mobil GPU alanında AMD yer aldı ama maddi sıkıntılar sebebiyle elden çıkarmak zorunda kaldı. Qualcomm ile anlaşan AMD, Adreno GPU bölümünü Qualcomm’a 2009 yılında 65 milyon dolar karşılığında satmak zorunda kaldı. Şimdi tekrardan bu pazara girmeyi hedefleyen AMD, Samsung ile iş birliği yaptı.
AMD Radeon grafik birimleri bilgisayar pazarında en büyük rakibi Nvidia ile yarışır konumda. Bu yarışta bulunmak için bazen çok fazla güce ihtiyaç duyabiliyor. Bilgisayarlarda daha güçlü PSU ile bu sorun çözülüyor ancak telefon, yapısı gereği bu gücü karşılamaya müsait değil. Bu yüzden Samsung’un mobil deneyimlerini de kullanarak ihtiyaç duyulan gücü azaltmak gerekiyor. AMD Radeon grafik birimleri hâlihazırda 7nm üretim teknolojisi ile üretiliyor ancak Samsung Exynos işlemciler 5nm üretim teknolojisi ile üretiliyor. Bu ortaklık sayesinde AMD Radeon grafik birimleri 5nm üretim teknolojisine optimize edilebilir. Bunun sağlanması şart gibi duruyor çünkü bu konuda Apple M1 gibi bir gerçek var ve Samsung ile AMD bu gerçeğin farkında. AMD ve Samsung iş birliği ile ışın izleme gibi teknolojilerin de mobil pazarda kullanılmasına ve yaygınlaşmasına zemin hazırlamak mümkün oluyor. Şirketler bu güç birliğini kullanarak rakiplerinin önüne geçecek adımlar atmayı hedefliyor.
Bir konuya açıklık getirelim. Samsung AMD’den grafik birimi almayacak. AMD ile ortak çalışarak her iki şirketin de üstün olduğu teknik alanlar birleştirilip ortaya bir ürün çıkarılacak. Yani Samsung’un mobil teknolojilerdeki deneyimleri ile AMD’nin grafik birimlerindeki deneyimi bir arada harmanlanacak. Böyle olması lazım çünkü pil optimizasyonu ve soğutma başarımı sağlanması gerekiyor.
Bu ortaklık sektöre ne katar?
Gerek Samsung’un en büyük rakipleri Apple ve Qualcomm gerekse AMD’nin en büyük rakibi Nvidia için değişim çanları çalmaya başladı. Apple geçtiğimiz aylarda çıkardığı ve Macbook Pro’da kullandığı M1 işlemcisinde 8 çekirdekli bir grafik birimine yer veriyor. Macbook olduğu için pil sorunu yaşaması söz konusu değil ancak telefonlarında hâlâ 4 çekirdekli grafik birimine sahip işlemciler yer alıyor. Gelecek zamanda GPU çok büyük bir konumda olacak. Çünkü oyun performansından iş performansına, yapay zekâdan işlemcinin yükünün azaltılmasına kadar her alanda GPU kullanılıyor olacak. Buna en büyük örnek olarak 24 çekirdekli grafik birimine sahip Huawei Kirin 9000 işlemcisini gösterebiliriz. Oyun deneyiminin yanında yapay zekâ için de pil optimizasyonunu sağlamak için de bu çekirdekleri kullanarak ortak bir çalışma sağladıklarını biliyoruz.
Yeni Exynos’un (Exynos 2200) yapısı nasıl?
Günümüzde mevcut olarak Samsung Galaxy S21 serisinde yer alan Exynos 2100 işlemcisinde ARM’ın geliştirmiş olduğu Cortex-X1 çekirdeği yer alıyor. Bunun yanında yine ARM’ın geliştirmiş olduğu Cortex-A78 çekirdekleri ve Cortex-A55 çekirdekleri yer alıyor. Bu çekirdeklerin hepsi ARMv8 komut seti mimarisini kullanıyor. ARM geçtiğimiz günlerde ARMv9 komut seti mimarisini tanıttı. Yeni komut setleri ile başta makine öğrenmesi yeteneği artıyor. Bunun yanında performans olarak ARMv8’den daha iyi olmasını bekliyoruz. Exynos 2200 olarak isimlendirilmesi düşünülen yeni işlemcide ARMv9 komut seti mimarisi kullanılarak üretilen Cortex-X2 ve Cortex-A79 çekirdekleri kullanılabilir. Tabii ki isimlendirmelerin böyle olacağı hakkında kesin bir bilgi yok ancak böyle devam etmesini öngörüyoruz. Bu CPU yanında AMD’nin RDNA veya RDNA 2.0 mimarisinden güç alan GPU olması muhtemel. Ayrıca yeni yapay zeka çekirdekleri de kullanılabilir.
Bunların hepsinin yanında AMD bildiğiniz gibi masaüstü ve dizüstü bilgisayar işlemcileri de üretiyor. Belki bu defa için mümkün olmasa da gelecek zamanda Samsung ile AMD, GPU yanında CPU için de bir araya gelebilir.
AMD Radeon GPU sadece amiral gemisi işlemcilerde mi bulunacak?
Samsung’un akıllı telefon pazar payına baktığımız zaman amiral gemisi modellerden ziyade ‘A’ serisi gibi orta üst segment modellerin yoğunlukta olduğunu görebiliriz. Samsung Galaxy A52 ve A72 modellerinde Qualcomm Snapdragon işlemcileri kullanılıyor. Samsung’un en çok satılan telefonlarının da bu modeller olduğunu düşünürsek Samsung bu modellerin devamı için de AMD Radeon grafik birimi özelleştirmesi yapacaktır. Her ne kadar aynı mimariyi kullanacak olsalar da farklı frekanslarda ve farklı çekirdek sayılarında olmaları sayesinde farklı segmentlerde kullanılabilir GPU özelleştirmesi yapılabilir.
Bilgisayarlarda kullanılan çok güçlü grafik birimleri artık mobilde de karşımıza çıkmaya hazırlanıyor. Bu değişime ayak uyduramayan şirketler için kaçınılmaz son yaklaşırken değişime ayak uyduran şirketler gücüne güç katacak. Mobil pazardaki hareketlilik ile AMD buraya yönelirken geçtiğimiz aylarda ARM’ı satın alan Nvidia’yı da unutmamak gerek. Evet, teknoloji çok hızlı gelişiyor ve bu gelişime ayak uydurmak gerekiyor. Sizler de AMD ve Samsung ortaklığı hakkındaki düşüncelerinizi yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.