Huawei birkaç yıldır kendi işletim sistemi üzerinde çalışmalar yapıyordu. HarmonyOS olarak adlandırılan bu işletim sistemi, yapısı gereği oldukça farklı. Bunun sebebi ise mikro çekirdek yapısını kullanıyor olması. Google’ın üzerinde çalıştığı yeni işletim sistemi olan Fuchsia OS’un da mikro çekirdek yapısını kullandığını biliyoruz.
Mikro Çekirdek Yapısı Nedir?
Mikro çekirdek (mikro kernel), işletim sistemi yapısının bir türüdür. Yapısı gereği her görev için farklı çekirdekler yer alır. Ana çekirdek, diğer çekirdeklerin arasındaki haberleşmeyi kontrol eder ve sıraya koyar. Bellek yönetimi, dosya sistemi, sürücüler ve uygulama bilgileri başta olmak üzere birçok çekirdek ana çekirdeğe bağlıdır. Ana çekirdek bunların arasındaki bağlantıyı ve iletişimi sağlar. Monolitik çekirdek yapısına sahip olan Android’in aksine mikro çekirdek yapısıyla çalışan HarmonyOS çok daha fazla üründe kullanılabilir.
Monolitik Çekirdek Yapısı Nedir?
Mikro çekirdek yapısının aksine tüm kontroller tek çekirdekten sağlanır. Yani bellek yönetimi, dosya sistemi, sürücüler ve uygulama bilgileri başta olmak üzere birçok iş tek bir yerden idare edilir. Bu sebeple karmaşık bir yapıya sahiptir, ve herhangi bir sorunda sistemin geri kalanı etkilenebilir. Milyonlarca satırlık kodlar bir arada olduğu için boyutu büyüktür ve farklı cihazlarda kullanılmaya elverişli değildir.
Mikro Çekirdek Yapısının Avantajları
Monolitik çekirdek yapısının aksine parça parça olduğu için bir sorun yaşandığında sistemin geri kalanı bu sorundan etkilenmez. Yani bellek yönetimindeki bir sorun dosya sistemini etkilemez veya aynı şekilde sürücülerdeki bir sorun uygulamaları etkilemez. Bunun yanında birçok mikro çekirdekten oluştuğu için farklı cihazlarda kullanımı kolaydır. Yani akıllı saat, televizyon, beyaz eşya, telefon ve güvenlik kameraları gibi çok farklı alanlarda kullanılabilir. Bu alanlarda kullanım için monolitik çekirdek yapısına sahip bir işletim sistemi ağır gelir. Yani milyonlarca satırlık kod, bir güvenlik kamerasını kullanmak için gereksizdir. Bu yüzden güvenlik kameralarında Android kullanılmaz ancak HarmonyOS gibi mikro çekirdek yapısına sahip bir işletim sistemiyle sadece gerekli çekirdekleri kullanarak birkaç bin satırlık kod ile hem hafif hem de kullanışlı bir sürüm oluşturulabilir. Bunula birlikte her ürün HarmonyOS kullandığı için birbiriyle konuşabilmesi de sağlanır. Yani fırındaki böreğin pişmesini televizyonunuzdan takip edebilirsiniz.
Mikro Çekirdek Yapısının Dezavantajları
Bu avantajların yanında elbette dezavantajları da vardır. En büyük dezavantaj da zaman ve gecikmedir. Yani ana çekirdek ile diğer çekirdekler arasındaki haberleşme sırasında kaybedilen zaman milisaniye cinsinden de olsa gecikme gecikmedir, ancak Huawei bu sorunu çözmüş gibi görünüyor. Huawei’nin açıklamasına göre HarmonyOS, kullandığı gecikme motoru sayesinde Android’e kıyasla %25 daha hızlı ve daha performanslı. Yani bu demek oluyor ki bırakın gecikmeyi veya denk hızlarda olmayı, daha hızlı olmayı başarıyor. Huawei’nin bu başarısını da görmezden gelemeyiz, çünkü geleceğin teknolojisine yön vermek kolay değildir.
5G ile nesnelerin interneti (IoT) projeleri gün yüzüne çıkmaya devam ediyor. Bu sebeple akıllandırılabilir her ürüne bir işletim sistemi gerekiyor. Geleceğin teknolojileri olarak düşündüğümüz nesnelerin internetinin günümüzde temelleri atılıyor. Burada Android’in aksine en başından beri kendi ekosistemini iOS ile kuran Apple’ı da hatırlamak gerekiyor. Telefondan bilgisayara ve tabletten akıllı saate hepsi birbiriyle haberleşen ekosistem kurma çabasında geleceğin teknolojisini düşünüp her zamanki gibi geleceği planlayan bir teknoloji devi oldu. Bugün kolunuzdaki Apple Watch ile Macbook’a yaklaştığınızda bilgisayarın kilidi açılıyorsa bunun hepsi işletim sistemi uyumu sayesindedir. Telefon, bilgisayar, saat, tablet ve televizyon için ayrı ayrı geliştirdiği iOS, MacOS, WatchOS, iPadOS ve tvOS işletim sistemleri ile muazzam ekosistem kuran Apple, geleceğin projesini geçmişten görmeyi başarmış ve diğer üreticiler henüz yeni yeni başlarken günümüzde bu sistemi oturtmuştur.
Geleceğin vizyonunu belirleyen önümüzdeki günlerde bizi heyecan dolu yenilikler ve gelişmeler bekliyor olacak. Bu gelişmeleri hangi üretici yaparsa yapsın güç yarışında geride kalmamak için diğer üreticiler de bu konuda adımlar atmaya başlayacaktır. Fuchsia OS ile Google, HarmonyOS ile Huawei ve iOS ile Apple geleceğe hazırlanıyor. Gelişen teknolojiler ile üretilen işletim sistemleri bizi sarıp sarmalayacak, filmlerde gördüklerimiz gerçek olacak.
Google’ın yeni geliştirdiği Fuchsia OS hakkındaki makalemize buradan ulaşabilirsiniz.
Huawei’nin HarmonyOS işletim sistemi hakkında siz neler düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.
Çok iyi
Böyle gelirse gerçekten çok iyi olur