Günümüzün olmazsa olmaz buluşlarından birisi hiç şüphesiz ki Wireless Internettir. Peki her gün kullandığımız, kişisel verilerimizin neredeyse tamamını içeren telefonlarımızı bağladığımız modemlerimiz ne kadar güvenli? Kablosuz bağlantı noktalarımızı nasıl daha güvenli hale getirebiliriz?
Bilindiği üzere ilk zamanlarda kullanılan WEP güvenlik protokolü yüzünden, Linux dağıtımı olan BackTrack, Wifislax ve buna benzer işletim sistemleri ile Wireless şifreleri oldukça kolay bir şekilde kırılabilmekteydi. Günümüzde sık kullanılan WPA ve WPA2 protokolleri de Brute Force yada Ewil Twin gibi işlemlerle kırılabiliyor.
Wi-Fi Ağımızı Korumak İçin Neler Yapmalıyız?
Gelişen teknoloji sayesinde artık güvenlik açıklarını kapatmak oldukça basit bir hale geldi. Biz de sizlere bu makaleyi hazırlarken haliyle teknolojinin bu nimetlerinden faydalandık. 🙂 Gelgelelim 3 adımda Wi-Fi ağımızı nasıl daha güvenli hale getirebiliriz sorusuna.
1) WPA3 Destekli Modem kullanma
WPA/WPA2 Protokolünde kullanılan “Brute Force” yani “Kaba Kuvvet” yöntemi ile deneme yanılma yoluyla kolaylıkla şifreler ele geçiriliyordu. Günümüzün yeni teknolojisi olan WPA3 ile bu neredeyse imkansız bir hale geldi… Modem alırken alacağınız modemin WPA3 güvenlik protokolünü desteklediğinden emin olmalısınız. Bu ağ güvenliğiniz açısından oldukça büyük bir artı olacaktır.
2) WPS Kapatma
WPS teknolojisinin sunmuş olduğu kolaylık takdire şayan, ancak telefonlarla bile kolaylıkla modeme sızmak için büyük bir açık barındırmakta. Günümüz teknolojisi bunun önüne geçmiş olsa da, WPS’i aktif olan modemler hala sızılmaya müsait durumda. Bunun önüne geçmek için modeminizin arayüzüne girerek WPS’i devredışı bırakabilirsiniz.
3) Aynı İsimli Sahte Modemler
Ewil Twin Attack dediğimiz bu yöntem, modeminizin Wi-Fi bağlantısını kesiyor ve internete erişmenizi engelliyor. Tekrar ağa bağlanmak istediğinizde ise bağlanamıyorsunuz.
Bu yöntem Wi-Fi ağınızı klonlayarak aynı isimde şifresiz bir erişim noktası açar. Yani aynı isimde iki Wi-Fi ağı oluşmuş olur. Biri şifreli olan (Yani sizin orijinal ağınız.), diğeri ise sahte ağ..
Sahte ağa girdiğiniz anda karşınıza bir internet sayfası çıkmakta. Bu sayfada sizden modem şifreniz istenmekte. Şifrenizi girdiğiniz anda parolanız Ewil Twin Atack işlemini başlatan kişinin bilgisayarına düşmekte… Böyle bir durum ile karşılaştığınız anda modeminizi kapatıp açmak yeterli olacaktır.
Yukarıda belirtilen yöntemler dışında belli aralıklarla Wi-Fi şifrenizi değiştirmek güvenliğinize katkı sağlayacaktır, unutmayınız ki ağınıza sızmış bir Hacker modeminize bağlı tüm cihazlara erişebilir.