Fuchsia OS’a neden ihtiyacımız var?
Hem yeni nesil cihazlar hem de yeni cihazların bir ekosistem olarak daha fazla entegrasyonu, firmaları yeni arayışlara zorluyor. Bu sebeple Google sıfırdan bir işletim sistemi oluşturuyor. Duruma Android tarafından baktığımız zaman platforma özgü sorunlar hâlâ devam ediyor. Üreticiler, Android üzerinde kendi arayüzleriyle fark yaratma çabasında. Ancak bu sebeple her cihaz aynı oranda kullanıcıya hitap etmiyor, aynı deneyimi sunmuyor. Bununla birlikte aynı oranda akıcı ve performanslı çalışamıyor. Ayrıca Android platformunun en büyük sorunlarından olan güncelleme sorunu da devam ediyor. Evet, eskiye göre daha iyi ama güncelleme için Google’ın, cihaz üreticisi dışında işlemci üreticisi ile de ortak bir çalışma sürdürmesi gerekiyor. Bu da aradaki sürecin uzamasına sebep oluyor.
Bu sorunların yanı sıra Linux çekirdeğinin monolitik yapısının geleceğin cihazlarına uygun olup olmayacağı bilinmezliği var. Bu sebeple Linux’tan bağımsız yeni bir işletim sistemine ihtiyacımız var. Bu ihtiyaç sebebiyle Google, yeni Fuchsia OS işletim sistemi üzerinde çalışıyor. Özellikle 5G’nin yaygınlaşması ile nesnelerin interneti dönüşümü çok hızlı gerçekleşecektir. Bu dönüşüme ayak uydurmak için geç kalmamak gerekiyor.
Google, Fuchsia OS ile geleceğin peşinde.
Fuchsia OS nedir?
Fuchsia OS, Zircon çekirdeklerinden güç alan yeni bir işletim sistemidir. Zircon daha çok ‘Little Kernel’ diye bilinen küçük çekirdek projesi çerçevesinde şekilleniyor. Bu sebeple Linux ile kıyaslandığında Zircon, mikro çekirdek yapısıyla çok daha hafif bir tasarıma sahip. Ayrıca sistemlerin daha kararlı çalışmasını ve daha güvenli olmasını sağlıyor.
Linux, her şeyi kernel yazılımında yani çekirdekte tuttuğu için herhangi bir sorunda sistemin tümü etkilenebiliyor. Ancak Zircon çekirdekte sadece sistemin çalışmasını gerektirecek temel kodları barındırıyor. Bu da sistemin herhangi bir yerindeki sorununun, diğer bölümlerine zarar vermesini engelliyor.
Bununla birlikte neredeyse 20 milyon kod satırına sahip Linux çekirdeğini devasa ölçeklerde esnetebilmek veya ölçekleyebilmek çok kolay bir görev değildir. Ancak Zircon çekirdeği, sistemin çalışması için minimum yazılım içerir. Zircon çekirdeği, birimler arası iletişimi sağlar, görev sıralaması yapar. Bu sayede çok daha hızlı ve kararlı ayrıca sorunsuz çalışır.
Bellek yönetimi, dosya sistemi, sürücüler ve uygulama bilgileri çekirdekte tutulmaz. Hepsinin kendi alanı vardır, çekirdeğin atadığı sıraya göre birbirleriyle haberleşerek çalışırlar.
Zircon’un getirdiği etkiler nedir?
Her şeyin bir arada bulunduğu milyonlarca satırlık Linux çekirdeğinin aksine binlerce satırlık daha hafif çekirdek kullanılmış oluyor. Bununla birlikte bellek yönetimindeki bir hata dosya sistemini etkilemiyor yani sistemin daha kararlı çalışması sağlanmış oluyor. Ayrıca hafif yapısıyla eski ve yeni pek çok donanımda kullanılabilir olması bekleniyor.
Bu pozitif etkilerin yanında beklenen en büyük negatif etki de haberleşme alanındaki gecikme. Gecikme süresi çok kritik, iyi yönetim yapılması gerekiyor.
Yakından takip ettiğimiz Huawei’nin yeni işletim sistemi HarmonyOS da benzer şekilde mikro kernel çekirdek tasarımını kullanıyor. Onların açıklamasına göre gecikme motoru, yüksek öncelikli işlemleri öne alıyor ve zaman kazandırıyor. Huawei’nin kendi testine göre bu yaklaşım, uygulamaların gecikmesini %25 düşürüyor ve Android’ten daha fazla performans ortaya koyuyor.
Fuchsia OS neden bu kadar önemli?
Hafif yapısı sayesinde telefondan akıllı saate, televizyondan buzdolabına, bilgisayardan güvenlik kameralarına kadar geniş bir alanda kullanılabilir. Bu da aynı işletim sistemini kullanan cihazların birbirleriyle çok daha istikrarlı çalışmasını sağlar. Yani bir ekosistem kurar. Linux çekirdeğini kullanan Android, yapısı gereği her alanda aynı performansı vermiyor. Güvenlik kamerasında Android kullanılıyor olsa çalışması için ihtiyacı olandan çok daha fazla kodu yüklemek gerekiyor. Bu yüzden kullanışlı olmuyor. Ancak Fuchsia OS ile sistemin çalışması için gereken kodları ve kameranın çalışması için gereken kodları yükleyip çok daha hafif bir yapıyla, istikrarlı bir şekilde, çalışması sağlanabilir.
Huawei’nin HarmonyOS işletim sistemindeki hedefi de bu zaten. HarmonyOS ve Fuchsia OS’un kullanım alışkanlıkları hayatı kolaylaştıracak seviyede olacak. Aynı anda fırın, televizyon, güvenlik kameraları, telefon, ütü ve buzdolabı kendi içinde konuşuyor olarak düşünebiliriz. Televizyon izlerken televizyonda fırının açık olduğuna dair bildirim gelmesi uzakta değil.
Evet, siz de Fuchsia OS hakkındaki düşüncelerinizi yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.