Interaktif oyunlar geliştiren ve yayınlayan bir oyun stüdyosudur. Stüdyoya verilen ismin kökenine değinecek olursak; EDDA kelimesinin İngilizce bir kelime olduğunu ve sokak dilinde çılgın işler yapmak anlamı taşıdığından kurdukları stüdyoya bu ismi layık görmüşler. 1 yıl önce iki yakın arkadaş olan Barış Eğilli ve Çağan Timur tarafından EDDA Interactive oyun stüdyosunun mobil oyun sektörüne interaktif ve kreatif içeriği öne çıkan oyunlar yapmak üzere kurulmuştur. Çağan Timur‘un Tiyatro sanatçısı olması ve Barış Eğilli’nin İşletme mezunu olması aslında neden interaktif ve kreatif içerikli oyunlar yaptıklarını kanıtlar niteliktedir. Geçen hafta marketlere düşen ilk oyunları olan “Director: Xenite” ile de metin tabanlı RPG (Role Playing Game / Rol Yapma Oyunu) kategorisinde ilk haftadan tüm oyunlar içerisinde ilk 10’na ve kendi kategorisinde 2. sıraya girerek yaptıkları birlikteliği kanıtlamış oldular.
Director: Xenite
6 aylık bir çalışmanın eseri olan bu oyun projesinin ilk 5 ayında hikaye baştan sona kadar yazılmış, kurgulanmış ve diyaloglar eklenmiş. 2 aylık bir süre içinde de yazılım ve tasarımları yapılmış. Oyunun metin tabanlı bir RPG oyunu olması sebebiyle oyunun asıl keyfi; efektler veya animasyonlardan ziyade hikayenin kendisindedir.
8 bölümde yayınlanacak bu 400.000 kelimelik derin hikayede “Bourphus Evreni” dedikleri evrenin başlangıcından sonuna birçok detayı en ince ayrıntısına kadar planlamış ve yazmışlardır. Hatta sadece Bourphus’un logosu için bile 1 hafta uğraştıklarını söylüyorlar. Bourphus şirketinin logosundaki her halkanın, Dünya simgesinin ve okların birer anlamı olduğunu ve oyundaki bölümler ilerledikçe oyuncuların bu detayları çok daha iyi anlayacaklarını belirttiler.
Oyundaki her bir zaman ajanının kendine ait bir rütbe resmi bulunuyor ve bu resimlerin tasarımında tarihin ilk çizimleri olan “Petroglifler” yani kaya üzerine yontularak yapılan mağara resimlerinden ilham alınarak resimlerin tasarlandığını belirttiler. Haftalarca petroglifleri inceledikten sonra her zaman ajanının uzmanlık alanı ve rütbesine göre 16 farklı rütbe oluşturduklarını ve bunu zaman yolculuğuna da bir gönderme yaparak kaya resimleri ile oluşturduklarını belirttiler.
Director: Xenite aslında bir oyundan ziyade, interaktif bir hikayedir. Bilim kurgu temalarının hakim olduğu ve 400.000 kelimeden oluşan bu derin hikayede siz oyuncu olarak, “Bourphus Incorporated” adlı şirkete yeni atanmış ve zaman ajanlarını yönetmekten sorumlu bir “Direktör” rolünü oynuyorsunuz. Direktör anladığımız kadarıyla Bourphus’un en saygın ekiplerinden biri. Zaman ajanlarını farklı zaman dilimlerine göndererek Başkan’dan gelen görevleri yerine getirmeye çalışıyorsunuz. Oyunun başlangıcında gözümüze çarpan şey Bourphus’un bir kriz durumunda olduğu. “Zaman Çatlakları” denilen bir şeyi kapatmaya çalışıyorlar (Oyunun devamında bununla ilgili bol bol konuşmalar geçiyor). Ve bunun için de Xenite adındaki bir elementi arıyorlar. Anladığımıza göre Xenite elementi Dünya üzerinde bulunmayan ve sadece meteorlar ile Dünya’ya gelen bir elementtir. Ayrıca kararsız yapısı gereği de anında kömürleşiyor ve düştüğü noktadan anında çıkartılması gerekiyor.
Direktör olarak ilk göreviniz de Xenite’i bulmak. Oyunda verilen görev dosyasında Xenite’in konumu tam olarak bilinmediği fakat konumunu bilen kişilerin 1939 yılında Polonya’daki bir toplama kampında öldüğü belirtiliyor. Bourphus Başkanı’da size Xenite’in kesin konumunu öğrenmek için zaman ajanlarını, 1939 yılına, yani 2. Dünya Savaşı’nın en çetin geçen dönemlerinde Zaman Ajanı #240096’yı Polonya’daki bir toplama kampına Gardiyan kılığında sokmanızı ve Xenite’in konumunu bilen kişiler ölmeden bu bilgiyi ele geçirmenizi istiyor. Fakat hikaye bundan sonra çok farklı yönlere sapıyor. Oyunu nasıl bitireceğiniz tamamen size kalmış durumda. Vicdanınızı kullanarak insanları kurtarabilirsiniz, gardiyan olarak gücünüzü kullanabilirsiniz, veya kendinizi gaz odalarına giden bir mahkum olarak bulabilirsiniz. Bundan başka daha onlarca son bulunuyor.
Director: Xenite’in interaktifliği ve farklı seçimlerin sizi farklı sonlara götürmesi de bu hikayeye bir güzellik katmış. EDDA Interactive ile yaptığımız konuşmada söyledikleri üzere oyundaki her seçenek aslında bambaşka bir hikayenin kapısını açıyor.
Oyunda 20 farklı son bulunmakta ve oyunu çok farklı şekillerde bitirebilmenize olanak sağlıyor. Bizim oynadığımız bölümde oyuna gardiyan olarak başlayıp gaz odalarına giden bir mahkum olarak bitirdik.
EDDA Interactive ile yaptığımız görüşmede bize çektikleri en büyük sıkıntının, hikayenin interaktif ve çoklu sonlara sahip olması olduğunu söylediler. 8 bölümün her bölümünde 500’den fazla seçenek ve 20’den fazla alternatif son bulunuyor. Hikayeyi yazarken her bölümdeki alternatif sonları diğer hikayenin de gidişatını değiştirmesi üzerine kurguladıklarını söylediler. Şu anda ilk bölümü yayınladığı için bunu göremiyoruz ama ileride neler olacağını göreceğiz. Ayrıca oyunun her bölümünde arayüzün değişeceğini ve bölümün temasına uygun mekanikler ve tasarımlar ile karşılacağımızı söylediler. Oyunda haftalık bakım çalışmaları ve aylık hikaye güncellemeleri olacağınıda sözlerine eklediler.
Oyunun içinde anlatılmayan, Direktör öncesi Bourphus evrenini de düzenli olarak Instagram sayfalarından paylaşacaklar. Eğer Bourphus evrenini daha fazla merak ediyorsanız, Instagramda @directorxenite hesabını aratarak hikayenin geri kalanını inceleyebilirsiniz.
Oyunu Apple Store yada Play Store‘dan 3 ₺ karşılığında indirip oynayabilirsiniz. Oyunun 3 ₺ olmasının sebebine gelecek olursak; oyuncuyu oyundaki hikayeden kopmamasını sağlamak için herhangi bir reklam koymak istememiş olmaları. Bu yüzden en makul fiyatın belirlenmesi sağlanmış ve 3 ₺ gibi bir fiyatlandırma yapılmış. Böylece kullanıcılar zaman yolculuğunu yönetirken bir anda günümüz dünyasının reklamları ile karşılaşmayıp oyunu tüm sürükleyici hikayesinin bölünmeden oynanabilmesi sağlanmıştır.